ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΕΤΙΚΕΤΕΣ thmp

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΑΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ thmp

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΜΕΝΟΥ thmp

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

>Με σεβασμό στην παράδοση αλλά και σύγχρονη ματιά, επενδύοντας συνεχώς στον αμπελώνα και τον εξοπλισμό του, το Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου στη Σαντορίνη, συγκαταλέγεται στα πιο δυναμικά και γρήγορα εξελισσόμενα της Ελλάδας.

Εχει ήδη στο ενεργητικό του πολλά και σημαντικά βραβεία σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Όπως το ειδικό βραβείο του καλύτερου ελληνικού λευκού για τη Σαντορίνη 2016 στον διαγωνισμό της TEXSOM IWA 2017, Χρυσά και Αργυρά βραβεία σε διαγωνισμούς όπως Mundus Vini, Decanter, TEXSOM, αλλά και στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχει σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις όπως η ProWein.

Διανέμει τα κρασιά του σε όλη την Ελλάδα μέσω της Vinalia.

Εξάγει σε σημαντικές αγορές όπως η Αμερική, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Ιαπωνία, η Δανία.

Με ρίζες στον ηφαιστειακό αμπελώνα της Σαντορίνης και παράδοση στην οινοποίηση που ξεκινάει από το 1952, διαχειρίζεται τους ιδιόκτητους αμπελώνες, αλλά και αμπελώνες συνεργαζόμενων παραγωγών του στο Καμάρι, τη Μεσαριά, την ‘Εξω Γωνιά, τον Πύργο, το Μεγαλοχώρι, το Ακρωτήρι. Επίσης, αγοράζει ποσότητες σταφυλιών από ντόπιους παραγωγούς.

Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν περιήγηση στο Οινοποιείο και να δουν όλη η γραμμή της οινοποίησης, δεξαμενές, βαρέλια ζύμωσης, τα εντυπωσιακά κελάρια παλαίωσης και τα παραδοσιακά πατητήρια (λινά).

Στην κατάφυτη αυλή του γίνεται η γευσιγνωσία με εξειδικευμένο οινολόγο που παρουσιάζει κάθε κρασί και δίνει όλες τις πληροφορίες για τη μέθοδο οινοποίησης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Το Οινοποιείο συνδυάζει την Γευσιγνωσία με γεύμα στο εστιατόριο Άρωμα Αυλής Food & Wine, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΜΑΣ

Το Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος παράγει συνολικά 11 ετικέτες με σκοπό την ανάδειξη της πολυπλοκότητας και την αληθινή έκφραση του τόπου προέλευσής τους.

Η σειρά Terra Nera. Αποτελεί την εισαγωγή στα κρασιά της Σαντορίνης και βασίζεται στις δύο πιο διαδεδομένες ποικιλίες του νησιού (Ασύρτικο, Μαντηλαριά). Το Terra Nera Λευκό αποτελεί την πιο φρουτώδη και απλή εκδοχή του Ασύρτικου καθώς προέρχεται από νέα αμπέλια χαμηλού υψομέτρου, τα οποία οινοποιούνται έτσι ώστε να δώσουν ένα κρασί πιο καθημερινό και με μικρότερη δυναμική παλαίωσης και πολυπλοκότητα από τα υπόλοιπα λευκά του Οινοποιείου. Η σειρά Terra Nera συμπληρώνεται από τα, επίσης καθημερινά και food friendly, Terra Nera Κόκκινο και Terra Nera Ροζέ.

Η Κλασική σειρά. Εκφράζεται μέσω τριών ετικετών.

Η Σαντορίνη αποτελεί χαρμάνι των τριών κύριων λευκών ποικιλιών του νησιού (Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι) αποτελώντας το πρώτο ΠΟΠ σε παραγωγή φιαλών για το Οινοποιείο. Είναι η κλασική σύνθεση της Σαντορίνης μέσω μιας μοντέρνας, τυπικής και πολυδιάστατης έκφρασης του χαρακτήρα της.

Το Νυχτέρι, η παραδοσιακά βαρελάτη, ώριμη και παλαιωμένη Σαντορίνη, αποτελεί τη δεύτερη ετικέτα του Οινοποιείου επηρεασμένη από την παράδοση. Έχοντας αφήσει εκτός τον παραδοσιακά οξειδωτικό χαρακτήρα του κρασιού, κρατήσαμε την παλαίωση σε μεγάλα βαρέλια, τον σημαντικό χρόνο ωρίμασης σε αυτά, την προσεκτικά αυστηρή επιλογή της πρώτης ύλης, αλλά και τον υπερώριμο χαρακτήρα του τρυγητού. Το Νυχτέρι μας βασισμένο κυρίως στο Ασύρτικο από επιλεγμένα αμπελοτόπια, παράγεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και βγαίνει στην αγορά μετά από ενάμιση χρόνο από τον τρύγο.

Η σειρά κλείνει με το Vinsanto, το παραδοσιακό λιαστό γλυκό κρασί του νησιού. Μοναδική είναι η ιστορία που το συνοδεύει αποτελώντας την ζωντανή οινική κληρονομιά του νησιού και την απόλυτη έκφραση της πολυπλοκότητάς του. Το Vinsanto του Οινοποιείου μας ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο λιασίματος και ενισχύεται με σύγχρονη οπτική στην οινοποίηση και την παλαίωση του. Βασίζεται στο Ασύρτικο, με μια μικρή προσθήκη Αηδανιού, και κυκλοφορεί στην αγορά μετά από περίπου οκτώ χρόνια από τον τρύγο, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Το οινοποιείο παράγει επιπλέον τρεις μονοποικιλιακές ετικέτες αποτελώντας τη σειρά Eπιλογές (Fine Selection) που έχει ως στόχο την ανάδειξη σπάνιων ποικιλιών, όπως το Αηδάνι και το Μαυροτράγανο, αλλά και την τυπική έκφραση του Ασύρτικου.

Το Αηδάνι αποτελεί την πιο αρωματική ποικιλία του νησιού και μέσω της ξεχωριστής οινοποίησής του εκφράζει μια διαφορετική εκδοχή της δυναμικής του νησιού.

Το Μαυροτράγανο, σπάνια γηγενής ερυθρή ποικιλία, αφού διασώθηκε από τον αφανισμό, αποτελεί μέρος του προγράμματος αναμπέλωσης. Μέσω της περιορισμένης σε αριθμό παραγωγής του, διερευνάται ο ξεχωριστός χαρακτήρας της ποικιλίας και οι δυνατότητες οινοποίησης, εκφράζοντας την ερυθρή εκδοχή της Σαντορίνης.

Το Ασύρτικο προέρχεται από αμπέλια μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται κυρίως σε υψόμετρο και αποτελεί την τυπική, αλμυρή, ορυκτή και πολύπλοκη έκφραση της Σαντορίνης. Περιορισμένη παραγωγή, μετά από μινιμαλιστική προσέγγιση στην οινοποίηση, δίνει ένα κρασί με μεγάλο βάθος, πλούτο και χρόνο παλαίωσης.

Ο Πυρίτης αποτελεί την premium ετικέτα του Οινοποιείου και το πρώτο κρασί της σειράς Ειδικών Εμφιαλώσεων. Προέρχεται από τρία αμπελοτόπια γέρικων κλημάτων Ασύρτικου, οινοποιημένα με ελάχιστες παρεμβάσεις και 10 μήνες ωρίμασης σε ολόκληρες τις οινολάσπες. Εμφιαλώνεται σχεδόν ένα χρόνο μετά τον τρύγο και οι περίπου 6.000 φιάλες διατίθενται στην αγορά μετά από 5 μήνες επιπλέον ωρίμασης στο κελάρι. Εκφράζει στωικά και απόλυτα την ορυκτή διάσταση της Σαντορίνης, τον μοναδικά ώριμο χαρακτήρα και την ισορροπία που αποκτά το Ασύρτικο κατά την παλαίωσή του.

Τέλος, η σειρά Μυστήριο αποτελεί τη σειρά φυσικών κρασιών που ξεκίνησε το Οινοποιείο σε έναν άξονα πειραματισμού και κυρίως αναζήτησης ορίων και δυνατοτήτων. Το Μυστήριο/14 αποτελεί την πρώτη «πορτοκαλί» Σαντορίνη! Eνα μοναδικό αμπελοτόπι Ασύρτικου εξαιρετικής ποιότητας που ζυμώθηκε με τα στέμφυλα για 14 ημέρες χωρίς καμία προσθήκη.